Nästan alla har eller kommer drabbas av ryggskott minst en gång. Faktum är att åtta av tio får ryggskott nån gång i livet. Risken är därför stor att du har eller kommer drabbas. Du vet att du har ryggskott om du får en plötslig smärta i ryggen eller att ryggen låser sig helt. Just därför är ryggskott en vanlig orsak till sjukskrivning. Ryggskott drabbar dock inte bara äldre utan även barn.

Den vanligaste anledningen till ryggskott är överbelastning. Det innebär att din rygg säger stopp om den utsätts för påfrestning under en längre tid. Hastiga rörelser och tunga lyft kan också orsaka ryggskott. Det som händer är att din rygg låser sig och utlöser kraftig smärta. Överbelastning och plötsliga rörelser kan också hänga ihop – att snabba rörelser får bägaren att rinna över.

Bästa sättet att undvika ryggskott är motion och träning. Framför allt om du har ett stillasittande jobb. En stark kropp förebygger skador och sjukdomar – däribland ryggskott. Tyvärr är det inte säkert att du slipper ryggskott även om du motionerar och tränar regelbundet. I texten som följer hittar du därför tips på övningar som du kan göra om du har råkat ut för ett ryggskott.

Övningar

Problemet med ryggskott är att det gör väldigt ont och att det därför är svårt att röra sig. Ibland hjälper inte ens värktabletter. Idrottsskadeexperten skriver på sin hemsida att den som drabbats av ryggskott bör vila i åtminstone två dagar i väntan på att den värsta smärtan ska gå över – men när smärtan har minskat måste man börja röra sig. Det påskyndar kroppens återhämtning.