Lumbago är ett annat ord för ländryggsmärta. Det är en vanlig åkomma som drabbar människor i alla åldrar. Statistik visar att åtta av tio drabbas någon gång i livet och att ett av fem läkarbesök kan relateras till lumbago. Smärtor i ryggen är den tredje vanligaste anledningen bland långa sjukskrivningar och det innebär stora kostnader för samhället. Behandling är därför extra viktigt.
Många som drabbas av akut lumbago – det vill säga ryggskott – är fria från sina besvär inom två veckor och nästan alla inom tre månader. Om smärtan är kvar efter tre månader finns risk för kroniska ryggproblem. Läkare brukar dela in lumbago i två grupper – ländryggssmärta med bensmärta som med ett finare ord kallas lumbago-ischias och ländryggssmärta utan bensmärta.
Har du råkat ut för akut lumbago gör du bäst i att ligga i sängen några dagar – men aktivera dig bara smärtan börjat minska för att påskynda läkningen. Din rygg blir nämligen inte bättre av att du är sängliggande. Vad gäller avlastning och rörelser är det bättre att ligga och stå än att sitta på en stol. Du ska också tänka på att undvika tunga och vridna lyft eftersom det kan förvärra skadan.
För att vila ryggen bör du sjukskriva dig i åtminstone ett par dagar. Ibland kan till och med ett par veckor vara nödvändigt. Rekommendationen är att börja med sjukgymnastik efter sex veckor – men det är högst individuellt beroende på hur läkningen ser ut. Vissa upplever att akupunktur, laserterapi, TNS och ultraljud har positiva effekter men det finns inga vetenskapliga bevis för det.
Vid akuta ryggsmärtor är manuell terapi ett bättre alternativ. Till manuell terapi räknas manipulation, massage hos en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat samt mobilisering. Det är bevisat att manuell terapi har smärtlindrande effekt vid akut lumbago och bäst terapi får du om du kontaktar Ischiasspecialisterna – det är ett nätverk av erfarna och kunniga kiropraktorer och naprapater.