Ländryggsmärta är vanligt i samband med ont i ryggen. Många känner av smärta både i ländrygg och korsrygg, men orsakerna bakom kan variera. Många gånger kan ländryggssmärta bero på att du lyft något tungt, vridit ryggen på fel sätt, sovit i fel ställning eller genom att du ramlat och slagit dig. Ibland har man bara ont i ryggen och det är en så kallad ospecifik ryggvärk.

Orsaker till ländryggssmärta

De vanligaste orsakerna till ländryggssmärta är lumbago, rygginsufficiens, ryggskott, ischias och falsk ischias.

Vanligt ryggont (lumbago)

Lumabago ger en svag värk som ökar gradvis, och du får en trötthet i ryggen. Ofta får du mer värk om du belastar ryggen. Smärtan kan stråla ut i skinkorna. Många gånger gör det som mest ont på morgonen. Orsaken till denna typ av ont i ländryggen är trötta och spända muskler, eller att du har oanvända muskler. Det kan även bero på stress eller för mycket stillasittande.

Rygginsufficiens

Rygginsufficiens kallas även för trött rygg och ger en trötthetskänsla i rygg så väl som en molande, gnagande smärta över ländryggen. Denna smärta i ländryggen är oftast värst på morgon, kväll eller vid ansträngning. Troliga orsaker till denna smärta är att man är överrörlig, har hållningsfel, svaga muskler eller att man har defekta diskar.

Ryggskott (lumbago acuta)

En annan orsak till ländryggsmärta är ryggskott. Ofta en plötslig eller en gradvis värk i ryggen och då särskilt i den nedre ländryggen. Det kan komma när du böjer dig ner, eller när du ska kliva upp ur sängen. Orsaker bakom ryggskott kan vara diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta/slitna diskar. Det kan även vara en överbelastning av ländryggen.

Ischias (lumbago ischias)

Ischias ger en plötslig stark och huggande smärta, många gånger när du reser dig upp efter att ha suttit stilla. Det gör även ont när du hostar, eller nyser. Smärtan kan stråla ner i ett ben samt ge stickningar, nedsatt känsel och förlamning. Orsak till ischias är troligen att ett diskbråck trycker på en nerv.

Falsk ischias

Falsk ischias kan göra lika ont som äkta ischias men det går ofta över snabbare. Här är orsaken till smärtan att en nerv kommit i kläm utanför ryggraden. Det kan vara stela muskler som ligger och trycker på nerven. Andra orsaker kan vara fel hållning, överrörlighet, pronation, graviditet eller övervikt.

Andra orsaker till ländryggssmärta

Det finns även andra orsaker till att det gör ont i ländryggen. Det kan vara en tumör, cancer, artros, spinal stenos, njurinflammation, reumatism, spondylit med mera. Tveka inte att söka vård om din smärta inte går över av sig själv eller om det blir värre. Samma sak om du får ytterligare sjukdomssymptom.